dav  
     Početak   |   Novosti   |   Linkovi   |   Kontakt   |   Impressum   |   Newsletter
 
  Arhiv
  Dokumenti
  Djelatnost
  Bibliografija
  Događanja
  Galerija
  Zanimljivosti
   
  Stvaratelji i imatelji
  Popisi do 22.12.1990.
   
Državni arhiv u Varaždinu
Trstenjakova 7
42000 Varaždin
Telefon:
Centrala: (385) 42 332 500
Telefax: (385) 42 332 508
 
Izložba: Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo  

U Državnom arhivu u Varaždinu otvorena izložba "VLAKOM PREKO GRANICE / Z VLAKOM ČEZ MEJO"

 

U srijedu, 19. listopada 2016. u Državnom arhivu u Varaždinu otvorena je izložba "Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo". Izložba je nastala u sklopu suradnje tri hrvatska i tri slovenska arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Izložba obrađuje povijest pruga koje povezuju Hrvatsku i Sloveniju na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko - Ptuj - Čakovec - Kotoriba / Varaždin, Zidani Most - Zagreb - Sisak, Čakovec - Lendava, Krapina - Rogatec i Savski Marof - Kumrovec - Stranje. Izložbom je obuhvaćeno raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine.

Autori izložbe i popratnog kataloga su Mihaela Barbaric (DAZG), dr. Borut Batagelj (ZAC), Ivan Fras (PAM), Katarina Horvat (DAZG), Sabina Lešnik (PAM), Jasmina Sedmak (DAM), Gordana Šövegeš Lipovšek (PAM), Ana Tuk (DAVŽ), Hedvika Zdovc (ZAC) i Katja Zupanič (ZAP), a urednici kataloga Borut Batagelj i Ana Tuk.  Idejno rješenje plakata i grafičko oblikovanje kataloga osmislio je Damir Klaić.

Zajednički projekt šest hrvatskih i slovenskih arhiva, skraćeno nazvan SIHER, započeo je 2011. s ciljem razmjene znanja i iskustva, učvršćivanja prekogranične suradnje i organiziranja izložbi i kulturnih projekata. Prva izložba u sklopu projekta SIHER "Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici" organizirana je 2011. "Vlakom preko granice", druga zajednička izložba, putovanje je započela u lipnju 2015. u Državnom arhivu za Međimurje, a nastavila preko Celja, Zagreba i Ptuja do Državnog arhiva u Varaždinu.

Izložba ostaje otvorena do 30. studenoga 2016. Može se razgledati svaki radni dan od 8.00 do 14.00 sati. 
 
 
  Copyrights by DAV. All rights reserved.