dav  
     Početak   |   Novosti   |   Linkovi   |   Kontakt   |   Impressum   |   Newsletter
 
  Arhiv
  Dokumenti
  Djelatnost
 
  Znanstveno - istraživački rad
  Rad sa strankama
  Objavljivanje arhivskog gradiva
  Matične knjige
  Bibliografija
  Događanja
  Galerija
  Zanimljivosti
   
  Stvaratelji i imatelji
  Popisi do 22.12.1990.
   
Državni arhiv u Varaždinu
Trstenjakova 7
42000 Varaždin
Telefon:
Centrala: (385) 42 332 500
Telefax: (385) 42 332 508
 
Znanstveno - istraživački rad  
Arhivsko gradivo predstavlja prvorazredne izvore za znanstveno-istraživački rad, a poglavito za povijesna istraživanja. Stoga je gradivo pohranjeno u DAVŽ-u predmetom čestog interesa istraživača. Ono se poglavito koristi u obradi pojedinih tema iz regionalne povijesti, te u izradi učeničkih i studentskih seminarskih i diplomskih radnji. U razdoblju nakon 1990.g. najčešće se istražuju teme iz povijesti Varaždina i Varaždinske županije 18. i 19.st., poglavito gospodarska povijest, te društveni život kao i povijest pojedinih plemićkih obitelji.
Istraživači iskazuju interes i za gradivo, koje pruža dragocjene podatke za obradu pojedinih tema iz povijesti Međimurja, šireg koprivničkog područja, te Krapine. Posebno zanimanje pokazuje se za istraživanje obiteljskih rodoslovlja, te se u vezi s tim naročito često koristi gradivo Zbirke matičnih knjiga.
Arhivsko gradivo je moguće koristiti u čitaonici arhiva svakog radnog dana od 8.00 do 14.30 sati. Kako bi smo mogli pripremiti traženo arhivsko gradivo, poželjno je da korisnici svoj posjet čitaonici najave telefonom, telefaksom ili e-poštom. Prilikom posjeta čitaonici Arhiva svaki korisnik obavezno ispunjava pismeni zahtjev za narudžbu gradiva. U pravilu, gradivo koje se čuva u Varaždinu dostupno je za istraživanje najkasnije u roku od 2 sata od vremena ispunjavanja narudžbe za gradivo. Dnevno se u čitaonici mogu dobiti na korištenje najviše tri arhivske kutije ili svežnja, te tri knjige, ne računajući registraturna pomagala.

Korištenje arhivskog gradiva može se privremeno uskratiti u slučaju da je gradivo oštećeno, te zahtjeva prethodni restauratorski zahvat, kada je u obradi, ako ga koristi drugi korisnik, kada je na mikrosnimanju, te kada je posuđeno radi izlaganja ili na zahtjev tijela državne i lokalne uprave i samouprave te sudova.

Istraživačima je na raspolaganju i gradivo specijalne knjižnice Arhiva, koja sadrži radove s područja opće, nacionalne i lokalne povijesti, arhivistike i pomoćnih povijesnih znanosti.

Korisnicima nudimo usluge fotokopiranja i digitaliziranja pojedinih dokumenata.

 
Download:
Matične knjige

(Word document - 276 KB)


 
  Copyrights by DAV. All rights reserved.